Alles over Sponzen!

Alles over Sponzen!

Alles over Sponzen!

Geplaatst op 4-1-2019 door ibe van Oort

Alles over fossielen Sponzen!

De sponzen vormen een aparte stam binnen het dierenrijk en omdat het primitieve meercellige dieren zijn leek het mij leuk om hier het jaar mee te beginnen.

 

 

 

Sponzen biologie

Sponzen zijn primitieve dieren die zich vast hechten aan de bodem. Ze filteren zeewater om er voedseldeeltjes uit te verkrijgen. De bouw is eenvoudig, de meeste sponzen bestaan uit een buis. Deze buis is open aan de bovenkanten en binnen in de buis bevind zich een holte. De buis heeft ook een skelet dat uit skeletnaalden is opgebouwd. Deze skeletnaalden worden ook wel de spicula genoemd. Door de wand van de buis word water gezogen dat de spons via de bovenkant weer verlaat. Organen als een hart en longen hebben deze dieren niet. Daarnaast ontbreken alle spieren en zenuwen. in theorie zou je zelfs kunnen stellen dat het kolonies van samenwerkende cellen zijn. Er zijn meer dan 10.000 soorten sponzen bekend dit betreft zowel fossielen als recente exemplaren.

Gewone sponzen

De gewone sponzen of demospongiae vormen de grootste klasse binnen de porifera. Het lichaam van deze dieren bestaat uit kiezelnaalden of sponginevezels een combinatie van beide is echter ook mogelijk. De lichaamsvorm is variabel en een spons kan allerlei kleuren hebben. De grootste soorten worden tot een meter hoog.

Glassponzen

De glassponzen of hexactinellida worden gekenmerkt door een skelet dat bestaat uit zes puntige spicula (skeletnaalden) van kiezels. Glassponzen worden gemiddeld 10 tot 30 cm groot en hebben een komvormig lichaam.  

Kalksponzen

De kalksponzen ofwel calcarea zijn kleine sponzen die maar zelden groter worden dan 10 cm. Daarnaast hebben ze weinig kleur en zijn ze niet opvallend. Deze sponzen stammen uit het cambrium.

Homoschleromorpha

Deze sponzen worden gezien als de 4e klasse binnen de sponzen omdat zij genetisch genoeg verschillen van de demospongiae. Er zijn twee families; de plakinidae en de oscharellidae.

Archaeocyatha

Dit is een groep fossiele sponzen die alleen in het cabrium vertegenwoordigt waren. Het bijzondere aan deze groep fossiele sponzen is dat zij het oudste bewijs vormen voor een kalkstenen skelet. Sommige wetenschappers zien dit echter als een aparte groep die los staat van de sponzen.

Fossiele sponzen

Fossiel sponzen komen wereldwijd voor in lagen vanaf het precambrium tot en met het holoceen. Ook in Nederland zijn er fossielen sponzen bekend namelijk uit het krijt van Limburg. Een ander Nederlands voorkomen van fossiele sponzen wel eens vergeten. Namelijk de zwerfsteen sponzen. Deze sponzen zijn afkomstig zijn uit heel oude lagen van onder andere Denemarken en Noorwegen. Deze fossiele sponzen worden met name in de noordelijkere delen van Nederland terug gevonden.  

Porifera, Sponzen, Spons, Fossielen sponzen, Fossiel, Fossielen, Fossielen verzamelen

ReactiesLet op: HTML wordt niet vertaald!