Overige fossielen

Verfijnd zoeken
  • Overige fossielen

Fossiele Brachiopoden

Het woord brachiopoden betekend letterlijk Armpotigen, deze dieren behoren tot een aparte stam binnen het dierenrijk. Brachiopoden zijn zeedieren die voedseldeeltjes uit het water filteren. In het larvale stadium zwemmen ze vrij rond, maar als ze volwassen worden verankeren ze zich met de voet aan de bodem (of ander organisme). Dan ontwikkelen ze een harde schaal om het weke lichaam heen. In tegenstelling tot bij de bivalven / Tweekleppige zijn deze schelpen geen spiegelbeeld van de andere kant. Barchiopoden zijn al bekend van af het Onder Cambrium en ook vandaag de dag leven er nog zo’n 200 soorten. In het Paleozoïcum waren de brachiopoden veel soortenrijker, na de Perm trias extinctie echter zijn er een handje vol overgebleven. En is de rol voor een groot deel overgenomen door de bivalven, die in feite de zelfde rol in het ecosysteem vervullen.  

Fossiele Graptolieten

Het woord graptoliet betekend Geschreven gesteenten, dit vanwege de gelijkenis met de hiërogliefen. Graptolieten zijn bekend uit het Paleozoicum en worden voornamelijk gevonden in schalies die niet zo rijk zijn aan andere fossielen.

Fossiele Stromatolieten

Stromatolieten zijn kolonies cyanobacteriën. Ze behoren tot de oudste zuurstof-producerende microben, en ze speelden een belangrijke rol in de productie van zuurstof. waardoor uiteindelijk dierlijk leven mogelijk werd. 

Ichnofossielen

Het woord ichofossielen betekend in het Nederlands sporenfossielen. Het zijn afdrukken of opgevulde gangen die tonen dat er iets is geweest, echter hetgeen de gangen of sporen in het gesteenten heeft gemaakt is zelf niet gefossiliseerd. Bij sporen fossielen mag je dus bijvoorbeeld denken aan graafgangen van kreeften en wormen, maar bijvoorbeeld ook aan sauriër voetsporen

Brachiopode

Brachiopode

1,00

Soort : Brachiopoda sp, / Dúmeril, 1806 Vindplaats : Niederehe, üxheim, Duitsland Oude.....

Dictyonema Sp, - Graptoliet Groot

Dictyonema Sp, - Graptoliet Groot

6,00

Soort : Dictyonema Sp, / Hall, 1851 Vindplaats : Oslo fjord, Noorwegen Ouderdom : Ordovisicum +/- .....

Dictyonema Sp, - Graptoliet klein

Dictyonema Sp, - Graptoliet klein

2,00

Soort : Dictyonema Sp, / Hall, 1851 Vindplaats : Oslo fjord, Noorwegen Ouderdom : Ordovisicum +/- .....

Fossiele Alg

Fossiele Alg

4,00

Soort : Coelosphaeridium cyclocrinophyllum / Roemer, 1861 Vindplaats : Noord-Overijssel, Nederland .....

stringocephalus burtini

stringocephalus burtini

9,00

Soort : stringocephalus burtini / Defrance, 1825 Vindplaats : Domerkuhle, Duitsland Ouderdom .....

Stromatoliet - Australië

Stromatoliet - Australië

1,00

Soort : Kinneyia simulans / Walcott, 1914 Vindplaats : Mc Rea shale, Hammmersly Range, West Austral.....