Mineralen

Wat is een mineraal? 

Om tot een mineraal gerekend te kunnen worden moet een steen/chemische samenstelling aan bepaalde eisen volden dit zijn als volgt :

 • Het mineraal moet in de natuur “zonder menselijk toedoen” gevonden worden 
 • Het mineraal moet een eigen chemische formule en een eigen kristalrooster hebben
 • Het mineraal moet in vaste vorm verkeren. “dus geen bijvoorbeeld geen gas”

Kun je al deze eigenschappen aan het Mineraal Toerekenen? Dan pas mag je officieel van een Mineraal spreken. Het is voor velen een hobby om deze bijzondere stenen te verzamelen, van fonkelende kristalletjes tot opake ruwe rotsten alles komt naar voren. Vindplaatsen zijn er over de hele wereld en het bezoeken van groeves, mijnen en bergen zijn goede manieren op de collectie aan te vullen. Maar dat niet alleen er is ook een zeer levendige markt op het internet. Mineralen zijn daar gemakkelijk aan te komen. Maar niet zelden ontbreekt de vindplaats, dit maakt het kristal voor een echte liefhebber waardeloos. Dit is het geen ik mij mateloos aan kan irriteren en daarom wil ik hier verandering in brengen. Mineralenenfossielenkopen.nl is dan ook altijd de eerste keus!

Stunz classificatie

De classificatie van de Duitse Carl Hugo Strunz (10e editie) is in Europa de geaccepteerde manier om mineralen in te delen op hun chemische samenstelling. In Amerika gebruikt men liever de indeling van Dana. Strunz deelt de mineralen in 10 hoofdgroepen in, waarna ze weer verder onderverdeeld worden. Deze hoofdgroepen zijn ;

 1. elementen
 2. Sulfieden
 3. haliden
 4. oxiden
 5. carbonaten
 6. boraten
 7. sulfaten
 8. fosfaten
 9. silicaten
 10. organische verbindingen “ bij deze classificatie word het wel toe gerekend maar heel officieel zijn het geen mineralen “ 

Varianten & Polymorfen

Een van de vereisten van een mineraal is dat het een eigen kristalstelsel heeft en dit leid tot polymorfe mineralen. Want een mineraal kan wel eens waar de zelfde chemische formule hebben maar als het kristalstelsel anders is dan is het toch een ander mineraal. Dit is dus wat de term polymorfen in houdt. Naast Polymorfen heb je ook varianten chalcedoon is bijvoorbeeld een variant van kwarts. in dit geval is het kristalstelsel het zelfde en ook de chemische formule dus kwarts en chalcedoon zijn het zelfde mineraal met een net iets andere bouw. Een ander voorbeeld zij calciet en cobaltocalciet hier is er in cobaltocalciet een toevoeging aan cobalt in het kristalrooster waardoor je een mooie roze calciet krijgt. Maar verder is er geen verschil en is het dus het zelfde mineraal.

Micromounts & Handstukken

De term micromount betekend letterlijk klein monteren (micro = klein Mount = monteren). De mineralen worden opgeslagen in doosjes van gemiddeld 2.8 bij 2.8 bij 2 centimeter. Veel mineralenverzamelaars verzamelen handstukken. Het voordeel van micromounts is dat zij veel minder ruimte innemen dan handstukken. Je kunt er dus veel meer kwijt op de zelfde plek. Daarnaast komen sommige vaak de zeldzame mineralen alleen in hele kleine hoeveelheden voor. Als je enkel handstukken verzameld zal je deze dus nooit aan de collectie toe kunnen voegen. Het enige nadeel is wel dat je al snel een goede stereo-microscoop nodig hebt om alles te kunnen zien. Naast micromounts heb je nog handstukken, dit zijn mineralen van een degelijke grote.