Schelpen

Schelpen

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.

Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het verspreidingen gebied van de soort. Ook mag ik hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, Wanneer is het gevonden, Op het strand of….. al deze gegevens zet je thuis in een database

Gastropoda

De naam gastropoda betekend buikpotig en refereert naar de 1e gespierde poot die alle slakken hebben om zich voort te bewegen. Daarnaast zijn het de enige weekdieren die zowel op het land als in mariene omgeving voorkomen. Zij hebben zich aangepast aan elk milieu.

Bivalvia

Bivalven of simmel weg 2kleppigen zijn mollusca die 2kleppen hebben om het weekdier in het midden de beschermen tegen predatie of invloeden van stroming en andere natuurlijke/biologische invloeden.

Cephalopoda

Onder cephalopoda verstaan we inktvissen en octopussen dit zijn de meest intelligente van alle ongewervelde dieren. Vele soorten communiceren via kleur en hebben inkt om zicht tegen aanvallers te verdedigen.  Je zou deze dieren niet als schelpdieren zien maar ook in de moderne tijd zijn er nog enkele soorten met een in of uitwendige schelp. Denk bijvoorbeeld aan Spirula spirula.

Polyplacophora

Polyplacophora ofwel keverslakken zijn de meest onbekende mollusca zij hebben net als slakken een grote voet om zich voort te bewegen. Maar in plaats van een huisje bestaat het pantser van deze dieren uit 8 delen.

Schaphopoda

Schaphopoda of stoottandjes zijn een aparte klasse binnen de Mollusca. Zij vormen een holle buis waar het beestje in zit. Hoewel het diertje wormachtig aandoet zijn het echte weekdieren. Er zijn vandaag de dag zon 300 levende soorten bekend.