Cephalopoda (Inktvissen enz.)

Schelpen

Het schelpen verzamelen is al een zeer oude hobby die tot op heden den dag nog steeds beoefend word. Vele mensen kiezen om zich te richten op tropische schelpen omdat deze vaak bizarre stekels hebben en bijzondere kleuren. Maar ook in uw achtertuin komen de mooiste slakken voor, denk bijvoorbeeld eens aan Cepaea nemoralis Een prachtig geel of oranje slakje met een of meerdere zwarte banden over de schelp. Veel verzamelaars richten zich na verloop van tijd vaak op een familie of groep. Populaire schelpen zijn bijvoorbeeld de conidae, cypraeidae, en pectinidae.

Voor de serieuze verzamelaar is het belangrijk om specimens van een soort uit verschillende locaties te verzamelen. Hierdoor krijg je een beter overzicht van de differentiatie binnen het verspreidingen gebied van de soort. Ook mag ik hier natuurlijk niet vergeten dat het gegevens verzamelen net zo belangrijk is. Naam, vindplaats, Wanneer is het gevonden, Op het strand of….. al deze gegevens zet je thuis in een database

Cephalopoda

Onder cephalopoda verstaan we inktvissen en octopussen dit zijn de meest intelligente van alle ongewervelde dieren. Vele soorten communiceren via kleur en hebben inkt om zicht tegen aanvallers te verdedigen.  Je zou deze dieren niet als schelpdieren zien maar ook in de moderne tijd zijn er nog enkele soorten met een in of uitwendige schelp. Denk bijvoorbeeld aan Spirula spirula.

Spirula spirula

Spirula spirula

1,25

Soort : Spirula spirula / Linnaeus, 1758 Vindplaats : Het strand van La Playa de Veneguera, Gran ca.....